Ikke nødvendigvis fordi jeg spiser så mye av det. Sant å si smakte jeg det ikke før i fjor for første gang. Og hvis noen spør meg hvordan det smaker, blir jeg svar skyldig.
Likevel; min favorittgrønnsak.
Årsak; det vokser helt magisk.
Men; for at det skal vokse magisk, må det ha store mengder næring. Og ikke sånn kjemisk produkt du kjøper på flaske eller i sekk. Nei, gresskar må ha en skikkelig kompost. Den kan bestå av nesten hva den vil, være fersk eller gammel, bare det er kompost. De fleste har et sted i hagen der de hiver tørre kvister, lauv og plenklipp for eksempel. Perfekt for gresskar! Plant helt inntil komposten, gjerne flere planter hvis du har. Og så bør de ha litt godt med sol i tillegg.
Jeg tar ut hauger med tørr hønsegjødsel, blanda med flis og fjær, som jeg legger ut på våren. Dette blir vått når det kommer ut, og så begynner det å komposteres. Dette er jo en litt kraftigere kompost enn mange har tilgang på. I mangel av husdyrgjødsel kan du godt hive på en porsjon gullvann(les; tiss) innimellom, hvis du vet at du ikke bruker medisiner. Gresskarene vil belønne deg for det!
Gresskar kan lagres tørrt i flere måneder, men det lønner seg å snu på dem og sjekke de med jevne mellomrom. Hvis et begynner å bli dårlig på et punkt, må du bruke det så fort som mulig.
Gresskar er en grønnsak som i ofte bare forbindes med Halloween her til lands. Likevel har de gamle god kjennskap til tradisjonen med å sylte gresskar. Det brukes for eksempel som tilbehør til kjøttmiddager, eller som garnityr i ei gresskarsuppe.
Her er oppskriften på Slettene Hages sylta gresskar, bruk gjerne økologiske ingredienser:
Sylta Gresskar
4 dl eplecidereddik
700 gr sukker
ca 40 gr hel frisk ingefær
3 nellikspiker
1 chili(ta ut frøene før du koker laken om du er redd for at den blir for sterk).
1 kg skrelt gresskarkjøtt i terninger.
Kok opp laken med krydderne og skum av. Kok videre inn i ca 20
Ta ut krydderne med en hullsleiv.
Ha oppi gresskarterningene og kok de møre(et par minutter) før du tar de ut av laken. Legg terningene varme i rene glass og fyll glasset nesten til randen med kokende lake. Snu glasset etter lokket er satt på. Avkjøl.
Glasset vil være holdbart i flere år, oppbevares tørt og kjølig.
Velbekomme!
Våre Sylta Gresskar får du kjøpt på Bondens Marked Agder.
Oppskriften er inspirert av Opplysningskontoret for Frukt og Grønt.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar