Rubin-eplet trenger litt introduksjon Jeg kjøpte trærne hos Øko-frukt på Gvarv i 2007. De sa det var et veldig flott, godt og motstandsdyktig eple. Det kom opprinnelig fra Tsjekkia. I Øst-Europa har de levende og uavbrutte hagebrukstradisjoner for småhager og de legger vekt på at ikke eplene trenger spøying. Derfor ble flere sorter for økologisk dyrking henta derfra.
Eplet er suverent og har absolutt innfridd. Fast og fint mateple, godt å spise og kan lagres. Dessuten drysser det ikke, så det blir nesten ingen nedfallsepler. Ulempen er at det bærer litt lite. Det er første året vi har fått nok Rubinepler for en egen press. Vi var veldig spente. Mosten viste seg å være svakt rosa og crisp i smaken. Fargen kan variere fra sesong til sesong. Under fikk prøvesmake årets sortiment av eplemostsorter, og de har valgt å bestille flere typer. Vi var glade for at de også likte vår most av egne epler, som har Herefoss-terroir.
Jeg gleder meg over naturen og landskapet hver gang jeg kjører til Båly. Etter leveringen måtte jeg låne doen på Lindesnes Havhotel. Der hang dette skiltet.
Båly ligger på Spangereid. Her dro de båtene over i gammel tid, for å slippe å seile rundt Lindesnes. Nå har de bygd en fin kanal her.
Spangereid kirke
På veien hjemover kjørte jeg innom Underøy. Jeg har hatt så lyst å inn å se der hver gang jeg kjører forbi. Det var ei øy med helt særegent kulturlandskap.
Og så måtte jeg stoppe for å ta bilde av Snig Bedehus, fantastisk navn!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar