onsdag 18. desember 2019

Gratulerer med dagen, Geir!

Gratulere med dagen, kjære mann!

Nå er du blitt 52 år gammel, det er jo voldsomt. Vi traff hverandre for 15 år siden ganske nøyaktig. Da var vi begge gift og skilt med to barn hver. Så fikk vi Åsta i sammen etterhvert. Livet med deg har vært ei reise. Det begynte romantisk, nå er det ganske hektisk. Derfor blir det dårlig med feiring på deg i dag. Men jeg håper du vet at jeg elsker deg, og at du og barna betyr alt for meg. Her kommer en konsert av pianisten Åsta:


fredag 13. desember 2019

Lokalmat til jul!

I løpet av den travle førjulstida er det mange sørlendinger som må legge turen innom Sørlandssenteret, mer eller mindre frivillig. Gaver skal kjøpes og kjøleskap fylles. Det store spørsmålet er ofte: Hva skal vi kjøpe til de som har alt?
For 3.år på rad har Dragetoppen, Halleland Honning, Røyland Gård og Slettene Hage samarbeid om en stand på senteret. Det føles så godt å bidra med ekte, lokal håndverksmat på et sted som ikke har blitt forbundet med akkurat det. Da får vi treffe kunder som ellers ikke er våre faste og typiske, og vi treffer selvfølgelig også de vi kjenner fra før.
Her er det mulighet til å smake på alle produktene våre. Har du kjent hvor forskjellig epler kan smake? Eplemost fra Filippa-epler, Aroma, Foss og flere. Syltetøy med bær fra utmarka, chutneys og relisher lagd på lokale grønnsaker og sist men ikke minst; honning fra verdensarvstedet Setesdal!
Her kan du kjøpe gaver som blir spist opp.
Gi noen du liker en gave med eksklusiv og ekte mat som de kanskje ikke ville unnet seg selv. I tillegg bidrar du til lokal verdiskapning i alle ledd, til syvende og sist  er DU med på å skape det landskapet du selv bor i.
Tusen takk Thea, Cheryl,Nina, Pernille, Gunnar og Geir!
Samarbeid er tingen!



torsdag 5. desember 2019

Rubin

I dag har jeg vært til Lindesnes. Under trengte påfyll av eplemost. Blant annet ville de ha Rubin Eplemost.
Rubin-eplet trenger litt introduksjon Jeg kjøpte trærne hos Øko-frukt på Gvarv i 2007. De sa det var et veldig flott, godt og motstandsdyktig eple. Det kom opprinnelig fra Tsjekkia. I Øst-Europa har de levende og uavbrutte hagebrukstradisjoner for småhager og de legger vekt på at ikke eplene trenger spøying. Derfor ble flere sorter for økologisk dyrking henta derfra.
Eplet er suverent og har absolutt innfridd. Fast og fint mateple, godt å spise og kan lagres. Dessuten drysser det ikke, så det blir nesten ingen nedfallsepler. Ulempen er at det bærer litt lite. Det er første året vi har fått nok Rubinepler for en egen press. Vi var veldig spente. Mosten viste seg å være svakt rosa og crisp i smaken. Fargen kan variere fra sesong til sesong. Under fikk prøvesmake årets sortiment av eplemostsorter, og de har valgt å bestille flere typer. Vi var glade for at de også likte vår most av egne epler, som har Herefoss-terroir.
Jeg gleder meg over naturen og landskapet hver gang jeg kjører til Båly. Etter leveringen måtte jeg låne doen på Lindesnes Havhotel. Der hang dette skiltet.
Båly ligger på Spangereid. Her dro de båtene over i gammel tid, for å slippe å seile rundt Lindesnes. Nå har de bygd en fin kanal her. 
Spangereid kirke

På veien hjemover kjørte jeg innom Underøy. Jeg har hatt så lyst å inn å se der hver gang jeg kjører forbi. Det var ei øy med helt særegent kulturlandskap. 
Og så måtte jeg stoppe for å ta bilde av Snig Bedehus, fantastisk navn! 
 


onsdag 4. desember 2019

Tilbehør til julemiddagen - Sylta gresskar

Gresskar er min favorittgrønnsak!
Ikke nødvendigvis fordi jeg spiser så mye av det. Sant å si smakte jeg det ikke før i fjor for første gang. Og hvis noen spør meg hvordan det smaker, blir jeg svar skyldig.
Likevel; min favorittgrønnsak.
Årsak; det vokser helt magisk.
Men; for at det skal vokse magisk, må det ha store mengder næring. Og ikke sånn kjemisk produkt du kjøper på flaske eller i sekk. Nei, gresskar må ha en skikkelig kompost. Den kan bestå av nesten hva den vil, være fersk eller gammel, bare det er kompost. De fleste har et sted i hagen der de hiver tørre kvister, lauv og plenklipp for eksempel. Perfekt for gresskar! Plant helt inntil komposten, gjerne flere planter hvis du har. Og så bør de ha litt godt med sol i tillegg.
Jeg tar ut hauger med tørr hønsegjødsel, blanda med flis og fjær, som jeg legger ut på våren. Dette blir vått når det kommer ut, og så begynner det å komposteres. Dette er jo en litt kraftigere kompost enn mange har tilgang på. I mangel av husdyrgjødsel kan du godt hive på en porsjon gullvann(les; tiss) innimellom, hvis du vet at du ikke bruker medisiner. Gresskarene vil belønne deg for det!
Gresskar kan lagres tørrt i flere måneder, men det lønner seg å snu på dem og sjekke de med jevne mellomrom. Hvis et begynner å bli dårlig på et punkt, må du bruke det så fort som mulig.
Gresskar er en grønnsak som i ofte bare forbindes med Halloween her til lands. Likevel har de gamle god kjennskap til tradisjonen med å sylte gresskar. Det brukes for eksempel som tilbehør til kjøttmiddager, eller som garnityr i ei gresskarsuppe.
Her er oppskriften på Slettene Hages sylta gresskar, bruk gjerne økologiske ingredienser:
 Sylta Gresskar

4 dl eplecidereddik
700 gr sukker
ca 40 gr hel frisk ingefær
3 nellikspiker
1 chili(ta ut frøene før du koker laken om du er redd for at den blir for sterk).
1 kg skrelt gresskarkjøtt i terninger.


Kok opp laken med krydderne og skum av. Kok videre inn i ca 20
Ta ut krydderne med en hullsleiv.
Ha oppi gresskarterningene og kok de møre(et par minutter) før du tar de ut av laken. Legg terningene varme i rene glass og fyll glasset  nesten til randen med kokende lake. Snu glasset etter lokket er satt på. Avkjøl.
Glasset vil være holdbart i flere år, oppbevares tørt og kjølig.
Velbekomme!

Våre Sylta Gresskar får du kjøpt på Bondens Marked Agder.
Oppskriften er inspirert av Opplysningskontoret for Frukt og Grønt.


mandag 2. desember 2019

Reint nok...?

Desember...forventninger.
Siden  jeg kjøpte Fevik Blomster AS i 2012, har desember vært et rotterace av en måned. Slettene Hage vokste parallelt med driften av blomsterbutikken. I 2018 valgte jeg videre satsing på Slettene Hage og salg av Fevik Blomster. Nå har veksten i Slettene Hage vært over 50% i flere år. Det er klart det kan bli litt mye armer og bein av og til.
Den første måneden etter at blomsterbutikken ble solgt følte jeg på en sorg over hva jeg hadde gått glipp av med ungene. Jeg hadde veldig få minner fra privatlivet og barna fra de godt og vel 5 årene. Når en går ekstremt inn for noe så er det andre ting som må vike. Når du velger en ting, velger du bort noe annet.
En av mine helter er Anita Krohn Traaseth. Hun er tidligere direktør i Innovasjon Norge, og ei frittalende og farverik dame. Hun har vært åpen om at hun ikke prioriterer å smøre niste til barna. Hvis det hadde vært viktig for henne hadde hun ikke kunnet ha den jobben hun hadde. Hun fikk en del pepper for  det.
Nå er det jo sånn at man er jo mor om man smører niste til barna eller ikke. Jeg smører ikke niste. Ungene skifter sengetøy sjøl, og vasker rommet selv(bortsett fra at det glemmer de selvfølgelig inntil jeg kikker innom en sjelden gang). Jeg kjøpte en gang et skilt som henger på trappa, som en unnskyldning for alt...
Det er ikke alltid godt å være kvinne og ikke være veldig huslig eller omsorgsfull. På den andre side kan jeg ikke beskyldes for å sy puter under armene på ungene.
Nå er det den tida på året igjen. Vi har heldigvis leid ut nesten halvparten av huset våres. Da blir det mindre for oss å holde orden på. Også fikk vi pusset opp i vinter:

Etter utdannelsen til blomsterdekoratør ble jeg hekta på farver. Jeg syns det ble fint. Livet er en lang øvelse...i år har jeg klart å henge opp julestjerna i tide. God advent!


søndag 1. desember 2019

Stemningsrapport fra Fylkesmuseet

Ei travel helg er over.
Nå er det tre uker igjen til jul. Den viktigste tida på året for mange som lever av salg. Litt stressende, men stemningsfull tid. Der ligger vel litt av magien...når jula begynner kan roen senke seg.
Fylkesmuseet i Kristiansand er alltid en opplevelse. Mange barnefamilier har brukt dagen her, man har lagt mye arbeid i aktiviteter for barn.
Her kommer en liten snutt: 

Og her: